La revista Setsetset ha publicat el llibre «Ramon Torruella Satorra, poeta de La Passió d’Esparreguera», de Gerard Bidegain i Figuerola. La publicació es presentarà el pròxim divendres 13 de desembre, dia de Santa Llúcia, a les vuit del vespre a Can Pasqual (carrer dels Cavallers, 26. Esparreguera). Fins ara no existia cap publicació que exposés la vida del poeta esparreguerí Ramon Torruella Satorra (1913-1968), autor de l’actual text de La Passió d’Esparreguera, obra que el 2020 farà seixanta anys que es va estrenar al teatre de l’Ateneu. Torruella és un dels grans enigmes de l’Esparreguera del segle XX, un personatge amb llums i ombres, molt desconegut i de biografia incòmoda.

El Setsetset, com a mitjà de comunicació independent de la vila, ha volgut tirar endavant la proposta de l’historiador i dramaturg Gerard Bidegain i Figuerola (1990), col·laborador del mitjà, per tal de rescatar de l’oblit un dels personatges vitals per comprendre la societat i cultura de l’Esparreguera del segle passat. «Esparreguera i La Passió es mereixen conèixer l’autor del text actual de l’espectacle. Vetllar per la preservació de la memòria històrica consisteix en això, en recuperar per tal de no oblidar. Amb Torruella es corria el risc de caure en l’oblit, ja que hi ha poca documentació sobre la seva persona, i la gent que el va conèixer va desapareixent», assegura Bidegain. «La seva vida va ser realment complicada, molt complexa d’explicar i, alhora, molt obviada per tothom. Quan una història fa mal, sovint no se’n parla. Ara, cinquanta anys després, ens toca deixar de jutjar-lo i començar a conèixer-lo.», apunta l’autor. «Segurament saber més coses de la seva vida, com passa en la majoria d’autors i autores, ens ajudarà a rellegir La Passió d’Esparreguera i a comprendre per què diu les coses com les diu i per què els seus personatges actuen com ho fan».

«Ramon Torruella Satorra, poeta de la Passió d’Esparreguera» s’ha elaborat gràcies a un treball de documentació històrica i a nombroses col·laboracions de familiars, amics i coneguts de Torruella. La publicació aportarà informació inèdita de la seva vida i obra i no s’hauria fet realitat sense el suport del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya i de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC), que han recolzat aquest projecte liderat pel Setsetset.

L’acte de presentació del llibre l’obrirà la intervenció de Francesc Fàbregas, president de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC), en presència de l’autor de l’estudi, Gerard Bidegain. També hi participaran col·laboradors de La Passió, que faran una lectura dramatitzada de fragments del llibre, dirigida pel mateix Bidegain. Hi intervindran la violinista Alba Hinojosa, la flautista Anna Sánchez i Anna Niebla al piano; les actrius Uxia Campo, Maria González i Laia Gotsens i els actors Miquel Santiveri, Jaume Navarro Tovar i Jordi Monné.

El llibre es podrà adquirir el mateix dia de la presentació i també l’endemà, dia 14,  a la Fira de Santa Llúcia d’Esparreguera, a un preu de 12 euros l’exemplar. 

(Text revista Setsetset)