Temporada 2021 de La Passió d'Esparreguera
Temporada 2021 de La Passió d'Esparreguera
Temporada 2021 de La Passió d'Esparreguera

” Presentació de la temporada 2021 de passions de la Federació Catalana de Passions”

6 de març al Teatre de La Passió d’Esparreguera

Just fa un any, el 8 de març de 2020, La Passió d’Esparreguera obria el teló de l’única funció de la temporada. Al cap de pocs dies començava el confinament sever per contenir la propagació de la Covid-19. Només feia uns dies, el dissabte 22 de març de 2020, la Federació Catalana de Passions era rebuda al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat pel president Quim Torra. Ningú podia esperar el que acabaria passant, ni que aquella funció del dia 8M potser seria l’única que es faria arreu d’Europa. Després d’un any difícil a tots nivells, les passions tornen a escena, en plena campanya de vacunació i amb unes mesures de seguretat que converteixen aquest repte social també en un repte organitzatiu i logístic sense precedents.

Ahir, 6 de març de 2021 a les onze del matí, la Federació Catalana de Passions va escollir la Sala Gran del Teatre de La Passió d’Esparreguera per retrobar-se físicament amb els seus disset associats i amb les autoritats. Hi van assistir el secretari general de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Lluís Baulenas; la directora general de Cultura Popular de la Generalitat, M. Àngels Blasco; l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas; l’alcalde d’Olesa de Montserrat, Miquel Riera; i diversos regidors municipals i representants de les disset passions catalanes, entre els quals el president de la Passió veïna d’Olesa de Montserrat, Pere Quer, i els amfitrions d’Esparreguera, amb el president Enric Galceran al capdavant.

L’acte va comptar amb la projecció de vídeos on representants de cadascuna de les disset passions federades exposaven el projecte per a la temporada 2021. Algunes d’elles han optat per saltar-se una temporada i preparar-se pel 2022, com la cèlebre Passió de Cervera; altres han optat per nous formats, com exposicions, retransmissions en streaming o actes simbòlics. En alguns casos s’ha volgut fer un pas endavant i posar en escena passions reduïdes i adaptades a totes les mesures de seguretat, com podrem veure a Olesa de Montserrat i a Esparreguera.

El torn de parlaments el va obrir l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, qui va remarcar la importància de la FiraPassió per cohesionar el poble i el teixit comercial, una fira que enguany no ha pogut celebrar-se i ha adoptat un format simbòlic amb els actes d’ahir a teatre de La Passió. Rivas va destacar també la tasca de la Federació i la bona feina de l’actual junta del Patronat de La Passió d’Esparreguera, i va posar èmfasi en la importància de mantenir una programació estable, ja que «la cultura és més necessària que mai». Tot seguit va ser Enric Galceran, president del Patronat de La Passió d’Esparreguera, qui va anunciar la voluntat de l’entitat de ser amfitriona de l’Europassion el març de 2022, una trobada de Passions europees que posarà Esparreguera al centre d’aquestes manifestacions culturals i tradicionals del continent. Galceran va assenyalar que «enguany a Esparreguera s’ha fet una renovació tecnològica, entre els quals uns projectors per generar nous efectes visuals a l’espectacle». Des de l’entitat també s’ha anunciat que les sis representacions de la temporada 2021 es dedicaran al Mestre Josep Borràs, compositor de la música de l’espectacle, que va morir el mes d’abril del 2020 als noranta anys.

Per la seva banda, el president de la Federació Catalana de Passions, Jordi Carapuig, va esmentar que, des de la seva creació el 2016, la federació no ha deixat de créixer i que «el passat 2020, en plena pandèmia, l’entitat va assolir la xifra màxima d’associats fins a arribar als disset que té actualment».Carapuig va agrair l’enorme esforç de la Generalitat de Catalunya i de la direcció general de Cultura Popular per ajudar econòmicament a les passions en aquesta època difícil, molt especialment a les que tenen teatre de propietat i no han pogut tenir els ingressos que preveien. «La temporada 2021 està perduda, però per alguns és una oportunitat per reinventar-se. Hi ha un impuls de la tecnologia a tots nivells, no només a escena sinó també sobre la manera com els nostres espectacles han d’arribar al públic.», assegura el president. El màxim representant de les passions catalanes va emplaçar a totes les autoritats i passions a retrobar-se el 2022 a Esparreguera a l’Europassion, que també hauria de tenir forta presència dels espectacles fets a Catalunya, amb una nova i enèrgica FiraPassió. «El 2022 serà l’any del retorn. Hem passat guerres, la grip espanyola, i encara hi som. No hi ha qui ens tombi.», va subratllar Carapuig.

El darrer en intervenir va ser Lluís Baulenas, secretari general de Cultura de la Generalitat de Catalunya, en representació de la consellera Àngela Ponsa, qui finalment no va poder assistir a l’acte. Baulenas va començar agraint la feina a la Federació i oferint el suport del govern pel que calgués. «La cultura popular és l’essència del nostre poble, ajuda a tenir una societat cohesionada», afirmava. També va destacar el fet que la Federació acull més passions que mai i que «es tracta d’espectacles de qualitat, sovint estigmatitzats per ser amateurs». En aquest sentit va dir que «les passions són llocs on es desvelen vocacions teatrals com la de l’actriu esparreguerina Anna Lizaran». A banda, també va avançar la voluntat del govern de posar en marxa un Pla per a la Cultura Popular, que es donaria a conèixer no més enllà de la Diada de Sant Jordi, així com unes bases d’ajuts per a adaptacions tecnològiques necessàries al sector.

L’acte del matí es va acabar amb la representació d’un dels quadres més icònics de La Passió d’Esparreguera, el suïcidi de Judes, on es va poder veure una prova pilot del que seran les impactants projeccions d’última generació al ciclorama.

A la tarda es van fer projeccions de vídeos de totes les passions catalanes i de bona part de les europees, així com es va emetre un missatge institucional en diferit del Secretari General de l’Europassion, Joseph Lang, on destacava l’enorme paper d’Esparreguera per fer possible la relació entre les passions d’Europa, i emplaçava els col·laboradors a la cita per al 2022. La Passió d’Esparreguera, com va fer al matí amb el quadre del suïcidi de Judes, va oferir una nova mostra de l’espectacle, en aquest cas el comiat de Jesús i Maria, la Mare de Déu, un dels moments més emotius de la representació esparreguerina.

La trobada de la Federació Catalana de Passions també va comptar amb la presentació d’una exposició fotogràfica al vestíbul del teatre, on es poden veure imatges de les disset passions federades.

Font: www.setsetset.cat