L’Espectacle

La Música

“Miserere mei, Deus. Miserere mei”

En els Misteris i escenes de la passió de Crist representades arreu de Catalunya en places i carrers des de l’Edat Mitjana, eren habituals els himnes, cants i fragments musicals litúrgics. Amb el pas del temps, a mesura que aquestes representacions evolucionaven i prenien un caràcter cada cop més teatral, es van anar incorporant també peces profanes de més complexitat. Per tant, les representacions realitzades durant segles a Esparreguera, malgrat no tenir-ne dades documentades, no devien ser una excepció.

La música en directe és un element fonamental de la Passió d’Esparreguera.

Des de l’establiment de La Passió d’Esparreguera com a drama sacre escenificat a l’interior d’un teatre, ja a la segona meitat del segle XIX, la música en directe sempre n’ha estat un element fonamental. Les primeres dades que tenim fan referència a la Passió que es representava al teatre de “La Siempreviva” pels volts de 1875, on la música que acompanyava el text de Fra Anton de Sant Jeroni anava a càrrec de Feliu Monné i la seva família.

La “Suite bíblica” de Josep M. Pla s’interpretà entre 1952 i 1959 al teatre de l’Ateneu.

L’any 1952, amb la Passió ja consolidada al teatre de l’”Ateneu”, es decideix adoptar un nou text a càrrec de Mossèn Marçal Martínez, poeta de Martorell, que farà necessària la incorporació d’una nova música a l’espectacle. Es va escollir la Suite bíblica de Josep M. Pla, director de l’Orquestra Clàssica Gracienca, violinista de l’orquestra del Gran Teatre del Liceu i de la Filharmònica de Barcelona, i deixeble, entre d’altres, del compositor Enric Morera. La Suite bíblica s’interpretà entre els anys 1952 i 1959.

Però els moments decisius pel futur de la Passió d’Esparreguera encara havien d’arribar. A les darreries de la dècada de 1950, el Patronat de La Passió decideix encarregar un nou text al poeta esparreguerí Ramon Torruella, que culminarà el 1959 i que començarà a representar-se l’any 1960. Aquest canvi transcendental ve acompanyat pels primers arranjaments de les partitures ja existents i la incorporació de fragments de música clàssica fetes pel, també esparreguerí, mestre Josep Borràs.

El 1976, el mestre Josep Borràs presenta un nou llibre musical compost especialment per a La Passió.

Finalment, l’any 1976, amb l’espectacle representant-se ja a l’actual Gran Teatre de La Passió, el mestre Borràs presenta un llibre musical completament nou, compost especialment per a La Passió d’Esparreguera. Aquest fet donarà el tret de sortida a l’espectacle tal i com el coneixem a dia d’avui. La inauguració el 1977 del magnífic orgue de 700 tubs (que l’espectador pot observar a la platea del teatre), confirma l’aposta de la Passió per redimensionar la música i el cant coral -fins aleshores considerats un mer acompanyament de l’acció dramatúrgica- i elevar-los a la categoria d’actors indispensables de l’espectacle.

La Passió redimensiona la música i el cant coral fins a elevar-los a la categoria d’actor indispensable.

Des d’aleshores, i fins a dia d’avui, la composició del mestre Borràs és interpretada en directe a cada representació per part de l’Orquestra i la Coral de La Passió, dotant a l’espectacle d’una personalitat i autenticitat singulars, així com d’un valor artístic i un abast cultural únics i reconeguts més enllà de la nostra vila.

El 28 de juliol de 2019, el “Parenostre” de La Passió d’Esparreguera va ser interpretat dins el repertori de la missa capitular de la Basílica de Sant Pere del Vaticà.

Tant és així, que el diumenge 28 de juliol de 2019, el titular de l’orgue del temple de la Basílica de Sant Pere del Vaticà, el sabadellenc Josep Solé Coll, va interpretar un fragment de la música de La Passió d’Esparreguera, el “Parenostre”, dins el repertori de la missa capitular de la basílica. El propi Josep Solé ha convidat formalment el mestre Borràs a assistir a una missa del cardenal arxiprest Angelo Comastri durant la Pasqua de 2020, on la Coral de La Passió interpreta fragments del repertori com el “Lavatori”, durant l’ofertori, i l’”Al·leluia”, al final de la missa. Aquest privilegi demostra la mestria del compositor Josep Borràs i l’altíssima qualitat artística de la seva partitura, autèntic tresor i patrimoni de La Passió i d’Esparreguera.

Malauradament, el Mestre Borràs ens va deixar el dia 5 d’abril del 2020, diumenge de Rams.

 Davant les contínues demandes per part del públic assistent, des de l’any 2009 es pot adquirir el CD amb la Banda sonora de la Passió d’Esparreguera a la nostra botiga.

Escolta unes mostres:

L’Espectacle

LES ESCENES