EUROPASSION

PASSIONS UNIDES

La representació de La Passió té una gran tradició a Europa. Actualment es representa la Passió a gran quantitat de països del continent, als quals s’ha d’afegir moltes processons de Setmana Santa. És per aquest motiu, que ja fa temps, que tots aquests pobles que representen la Passió, tenen relacions d’amistat. La idea de reunir grups de Passió de l’est i de l’oest d’Europa en una associació, prové de ja fa quasi trenta anys i va portar a la creació de l’Europassion.

La Fundació de La Passió d’Esparreguera és una entitat adherida a EUROPASSION, una associació amb més de 80 Passions arreu de 16 països diferents.

Aquest any tenim el plaer de rebre a Esparreguera a tots els grups. Cada Passió té el seu propi estil, el seu caràcter propi, relacionats amb la tradició; té el seu propi marc, el seu propi encant. Els grups de Catalunya i moltes altres agrupacions reviuen la Passió en una gran instal·lació pròpia construïda expressament per això. Molts grups uneixen la representació de la Passió amb processons. Cada director tria el seu estil i el seu escenari, per a disposar de les millors possibilitats per a donar vida a la història.

Història

Programa

Documentació

HISTÒRIA

Europassion, Budaors (Budapest) 2018

Europassion, Tullins (Ródano-Alpes) 2019

1982

El maig de 1982 va tenir lloc a Esparreguera una trobada de les Passions de Loudéac, Nancy i Masevaux de França i d’Ulldecona, Olesa de Montserrat i Esparreguera, de l’estat espanyol, sis de les més importants i antigues que es troben. La idea va néixer al monestir de Montserrat. Aquí es va reprendre la idea de crear una organització que acollís els llocs i grups on es representava la Passió.

1984

L’any 1984 van viatjar 10 grups a la 1a trobada oficial a França. Per primera vegada es van constituir uns estatuts d’una organització que acollís els llocs on es feia la Passió. L’organització es diria Europassion.

1989

L’any 1989, amb motiu dels 75 anys de la Passió de Loudéac, es tornen a trobar a Loudéac, 16 delegacions. Les Passions van reafirmar la seva voluntat de preservar la particularitat i originalitat de cada grup i no faltar al respecte mutu per mitjà de valoracions entre uns i altres. Es va manifestar el desig de disposar d’una revista que els agrupés. Així es va crear “Levante”, la revista de l’Europassion.

1990

L’any 1990 es va convidar a grups alemanys per primer cop. Es va expressar la intenció de presentar un logotip. Provisionalment es va acordar que el secretariat tindria la seu a Loudéac. Aquest any es va celebrar també, una trobada internacional a Alemanya, en el que van participar per primera vegada grups d’Àustria. L’any 1991 es van reunir 13 grups provinents de sis països a St. Margarethen (Àustria).

1992

L’any 1992, entre els assistents a la trobada hi figuraven, per primera vegada, grups de l’Europa Oriental com Polònia, Hongria, República Txeca o Romania. Caigut el comunisme, aquestes associacions volien recuperar i reviure les seves antigues representacions tradicionals de la Passió. Es va confirmar que aquesta participació comptaria amb un suport moral i financer.

1993

L’any 1993 Sömmersdorf (Alemanya) va rebre a 27 delegacions de 12 països europeus per a celebrar una trobada d’agermanament. L’any 1994 es van trobar 18 delegacions a Cervera i representants de diferents països a Nancy per a preparar la fundació d’una agrupació de representacions de la Passió a tot Europa.

1995

L’any 95, a Ligny, Bèlgica, es va decidir la constitució oficial de l’Europassion com associació de localitats europees que representen la Passió. Es van debatre a fons diverses propostes i es van redactar uns estatuts i reglaments. Josef Lang, d’Auersmacher (Alemanya), va ser escollit com a secretari general per unanimitat i Ligny va rebre l’adjudicació com a seu de l’Europassion. Un any després es van aprovar els estatuts a St. Margarethen. Aquests recullen un seguit d’afirmacions que han de tenir en comú totes les delegacions adherides, com per exemple, el foment de les relacions culturals i humanes entre les diferents agrupacions que representen la Passió o l’intercanvi d’experiències entre els diferents grups, així com el debat sobre qüestions fonamentals sobre la interpretació de la Passió, sense menysprear la riquesa de la diversitat que presenten els diferents grups.

A l’assemblea general anual, cada grup té un vot, com a membre de l’Europassion, independentment de quin sigui el seu nombre de representants, de col·laboradors o d’espectadors.

1998

Al 98, a Thiersee (Àustria) es va proposar la presentació de l’Europassion a Internet. Uns anys després van assistir a la primera trobada de l’Europassion a l’Europa Oriental, essent Magyarpolány (Hongria), la localitat encarregada de rebre’ls. Va ser aleshores quan es va inaugurar la pàgina web de l’Europassion.

2020

Amb motiu dels 25 anys de l’existència de l’Europassion, es va celebrar també una trobada a ESPARREGUERA. Les dues últimes trobades, la del 2020 que se celebrava a Tirschenreuth, Alemanya i la del 2021, a Skofja Loka, Eslovènia es van cancel·lar a causa de la pandèmia de la COVID.

‘La Passió’ forma part de:

Amb el suport de