Esparreguera acull la 40a Europassion i estrena temporada 2022 de La Passió.

L’acte ha estat organitzat per Europassion, la Federació Catalana de Passions i la Passió d’Esparreguera que ha estrenat la primera representació de la temporada.

Aquest cap de setmana s’ha celebrat la 40a Assemblea d’Europassion, una trobada de les passions d’arreu d’Europa, amb la finalitat de compartir experiències. En total s’ha comptat amb la participació de 13 països i de totes les passions de Catalunya, en un cap de setmana molt especial que ha inclòs la visita al Palau de l’Arquebisbat de Barcelona, el Parlament, Montserrat i la Cova de Manresa.

 

La primera parada ha sigut al Palau Episcopal per a visitar al cardenal, Juan José Omella, que ha rebut amb goig els representants d’Europassion, la Federació Catalana de Passions i La Passió d’Esparreguera. Durant l’acte s’ha fet l’entrega de diversos obsequis que ha agraït Omella, així mateix ha adreçat unes paraules de gratitud, destacant “l’important paper que realitzeu per a transmetre el pensament que la vida és passió, mort, però tot acaba en la resurrecció, la vida i aquesta esperança és la que necessitem”.

 

Després de l’estada al Palau de l’Arquebisbat de Barcelona, la visita ha continuat al Parlament de Catalunya amb un recorregut per l’edifici per conèixer la seva història. Cal destacar que la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, va fer una petita rebuda a la delegació, adreçant unes paraules d’agraïment per la visita i sobretot per l’interès mostrat a l’hora de conèixer la institució.

 

Paral·lelament, es va visitar la Cova i la vila de Manresa, coincidint amb els 500 anys de l’estada de Sant Ignasi de Loiola a Manresa. La jornada va seguir amb una visita a Montserrat, que va comptar amb la participació de tots els representants de l’Europassion, que van tenir l’oportunitat de gaudir d’aquest espai únic per la seva importància natural i sobretot religiosa. Durant la visita al monestir el responsable de relacions institucionals de la Federació Catalana de Passions, Carles Malfeito, aprofitava per assenyalar que “la celebració de la 40 Europassion al nostre país ha sigut possible gràcies a la col·laboració de La Passió d’Esparreguera i de l’Ajuntament, que han treballat de forma conjunta per a poder organitzat la trobada, a més de comptar amb el suport de la Generalitat de Catalunya”.

 

Per la seva banda, el president de la Federació de les Passions de Catalunya, Jordi Carapuig, comentava que un dels objectiu de l’entitat és mostrar la importància cultural de les representacions. Segons assenyala “es tracta d’un acte religiós amb la vida, mort i resurrecció de Jesús, però també és un espectacle teatral, on cadascuna de les Passions es reinventa cada any per a sorprendre al públic, tot amb actors amateurs”. En aquest sentit, insistia que l’origen de les escoles de teatre a Catalunya neix precisament de les Passions, on han sortit grans intèrprets que després han aconseguit fer-se un renom dintre de les arts escèniques.

 

A la nit es va celebrar l’acte institucional del sopar de commemoració del 40e aniversari de Europassion, amb la presència de la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs. Segons va detallar “des de la Generalitat sempre oferirem el màxim suport possible a les Passions perquè formen part de la nostra cultura”. En aquest sentit, es mostrava satisfeta de veure com aquesta tradició també se celebra a altres països europees i afegia que “és tot un orgull que Catalunya pugui participar en aquesta trobada internacional com una nació més que mostra la seva identitat pròpia a través de la cultura”.

 

A l’endemà van continuar les activitats amb la celebració de l’Assemblea de l’Europassion al Teatre La Passió d’Esparreguera amb la participació dels 13 països assistents a la trobada. Un acte que va servir per a presentar les diferents Passions que es fan Europa i donar la benvinguda a les recent incorporades a l’associació. La resta d’assistents, van poder realitzar una visita guiada per Esparreguera, visitant els llocs d’interès de la vila, com el campanar i el taller de ceràmiques Sedó.

 

A la tarda es va fer la presentació de la nova temporada de les Passions de Catalunya per part de la Federació, un acte que va comptar amb l’assistència de la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga. Segons indicava “les Passions formen part del nostre patrimoni immaterial i de les institucions sempre oferirem el nostre suport per a fomentar i garantir la seva preservació”.

 

El president de la Federació Catalana de Passions, Jordi Carapuig, comentava que les Passions suposen una bona oportunitat per a promocionar el territori, assenyalant que “cal aprofitar tot el nostre potencial gastronòmic, patrimonial, cultural i natural per crear noves experiències que ajuden a atreure nous espectadors, al mateix temps que s’ajuda a dinamitzar l’economia del territori”.

 

La jornada de dissabte va continuar amb la primera representació de La Passió d’Esparreguera, amb la presència del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonés. Durant la mitja part de l’espectacle Aragonés va realitzar una petita visita als actors al darrere de l’escenari per felicitar-los per les magnífiques interpretacions, així com destacar també l’excel·lent treball dels tècnics, indispensables per a poder fer els canvis de les decoracions.

 

Pel que fa a La Passió, el públic va gaudir d’un gran espectacle, fruit de la gran dedicació de tot l’equip d’Esparreguera, que cada any s’esforça per innovar i sorprendre als espectadors. Abans i després de la representació, es va poder veure una petita mostra de cultura popular d’Esparreguera, geganters, bastoners, ball de gitanes, diables i castellers.

 

La 40ª Assemblea va finalitzar el diumenge al matí amb la missa que fa oficiar el bisbe de Sant Feliu Agustí Cortés.

Descarrega la nota de premsa aquí.