“Els fusells de la Senyora Carrar” de Cia AlGalliner al Festival Lola 

19  de SETEMBRE a les 19h. Sala Gran del Teatre de La Passió d’Esparreguera.

Els fusells de la senyora Carrar, de Bertolt Brecht, és una obra ambientada a la Guerra Civil espanyola. Concretament, la història ens situa a la Desbandá, un dels episodis més cruels del conflicte bèl·lic que tingué lloc a Andalusia i on van morir milers d’innocents degut al bombardeig indiscriminat del bàndol franquista sobre la població civil. Però Brecht també parla en aquest text del concepte de neutralitat política, un tema de rabiosa actualitat que l’exdiputat al Parlament de Catalunya David Fernàndez ha adaptat per a l’ocasió en el pròleg i epíleg de l’obra.

Amb música en directe a càrrec de Carles Belda i Anna Farriol, i amb cares conegudes del teatre català com Santi Ricart i Òscar Castellví, la companyia alGalliner de Sabadell, sota la direcció d’Albert González, va estrenar aquest muntatge l’any 2019 per a commemorar els 80 anys del final de la Guerra Civil.

Brecht va criticar en aquesta obra  el concepte de neutralitat política, sobretot en el pròleg i l’epíleg originals, dues escenes que se situen en un camp de refugiats de la Catalunya Nord, on han anat a parar els protagonistes de l’obra després de la Guerra Civil. En aquestes dues escenes també hi ha l’aparició de dos soldats francesos que, mirant en un diari les notícies de l’època, llegeixen i es qüestionen el fet que les potències europees no donessin en el seu moment suport al govern legítim de la República espanyola i optessin per la política de la no intervenció.

És inevitable aquí fer un paral·lelisme amb la situació política actual que es viu a Catalunya i és per aquest motiu que AlGalliner van decidir reescriure de nou el pròleg i l’epíleg de l’obra i traslladar aquestes dues escenes a ple segle XXI. L’encarregat d’aquesta nova dramatúrgia ha estat l’ex parlamentari de la CUP David Fernández, que ha tornat a posar l’accent i la crítica en el concepte de neutralitat. I és que, com deia Gramsci, “la indiferència és el pes mort de la història”.

Text original Bertolt Brecht 

Traducció Anna Soler 

Pròleg i epíleg David Fernández 

Direcció i dramatúrgia Albert González

Intèrprets Montse Vidal, Santi Ricart, Marc Solé, Òscar Castellví, Núria Herrero, Pol Berch 

Músics Anna Farriol, Carles Belda 

Disseny escenografia, vestuari i il·luminació Mariona Ubia 

Fotografia Roger Benet, Josep Ubia 

Disseny gràfic Gorka Plans 

Ajudant de direcció Pol Berch 

Producció AlGalliner

Durada de l’espectacle: 70 minuts

Compra la teva entrada